Biobumm Twitter

Zsírszegény, rostban gazdag babok

fejtett babA hüvelyes zöldségek népszerűségét változatos íz világuk, és elkészítési módjuk mellett fontos élettani tulajdonságaiknak is köszönhetik. Nem utolsó sorban pedig a vegetáriánus konyha kedvencei is, hiszen magas fehérje tartalmúk miatt kiváló húspótlók.

Nálunk a termesztett babok közé a lóbab, a kerti bab vagy paszuly és a tűzbab tartoznak. Étkezési szempontból legértékesebbnek a kerti bab két csoportja számít: a bokorbab és a karósbab. Az előbbi csoportba tartozik a zöldbab és a száraz bab.

A babok táplálkozási értéke elsősorban magas keményítő-, fehérje-és rosttartalma mellett kálium- és foszfortartalmában, valamint vitaminjaiban (A, B, C) és aminosavaiban rejlik.
A legtöbb bab gátolja, vagy csökkenti a táplálékban lévő koleszterin felszívódását, az inzulin felhasználásának szabályozásával enyhítheti a cukorbetegek panaszait

A fejtett bab:
A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika. Kolumbusz hajóival érkezett, és hamarosan egész Európában elterjedt, háttérbe szorítva a korábban fogyasztott változatokat. Nagy tápértékű, laktató zöldségféle, bármely kiegyensúlyozott étrend zsírszegény, rostban gazdag alapanyaga lehet. A vegetáriánus étrendből meg nem is hiányozhat!

A fejtett bab kitűnő fehérjeforrás. Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi a gabonafélék (pl. száraztészta, rizs) fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel. 

A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható és oldhatatlan élelmi rostoknak. Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják, vagy csökkentik annak felszívódását. 

A fejtett bab jó forrása a niacinnak, tiaminnak (B1-vitamin) folsavnak, riboflavinnak (B2-vitamin), pantoténsavnak, vasnak, foszfornak, káliumnak és magnéziumnak. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint (H-vitamin), krómot, cinket és kalciumot.
Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. 10 dkg-ja biztosítja a napi foszforszükséglet, több mint egynegyedét. Ennek az ásványi anyagnak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében.
A hüvelyesek, így a bab is gazdag olyan vegyületekben, amelyek bizonyos védelmet nyújtanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben.

A bab hüvelyéből főzött tea remek vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő. Serkenti a szívműködést, sőt vizelethajtó hatása is ismert.
Külsőleg a fehér babot gyulladásokra, kelésekre borogatásként használta a népi gyógyászat. Az őrölt szárazbab tejjel kevert pépjét meg sebek, ekcéma és bőrviszketés gyógyítására ajánlották. Úgy tartották, hogy fogyasztása a pattanásos bőrt belülről tisztítja.

felkialtojelNem ajánlott:
A magas purin tartalmuk miatt köszvényes betegek csak mérsékelten fogyasszák.
A fejtett babban lévő vicin a favizmusban (örökletes enzimhiányos-betegség) szenvedő betegeknél súlyos vérszegénységet okozhat.
Parkinson-kór vagy depresszió miatt gyógyszert szedők kérjék orvosuk tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő.

Szójabab:
A szójabab táplálkozás szempontjából elsősorban magas fehérjetartalma miatt értékes, az esszenciális, telítetlen zsírsavakat, lecitint és E-vitamint tartalmazó zsíros olaját pedig a kozmetika ipar kamatoztatja.